Oorzaken voor een erectiele disfunctie

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor erectiestoornissen, en vaak komen deze in (verschillende) combinaties voor. Bij jonge mannen overheersen vaak psychische oorzaken, als men ouder wordt nemen de lichamelijke oorzaken toe.

Vaak worden ten onrechte psychische oorzaken voor het probleem aangewezen.

In het algemeen is bij zo’n 70% van de betroffenen sprake van een lichamelijke oorzaak. Experts zien erectiestoornissen ondertussen ook als eerste indicatie voor mogelijke (gevaarlijke) ziekten als bijvoorbeeld:

 • Hart- en vaatziekten,
  vooral atherosclerose, (aderverkalking), hoge bloeddruk und beschadigde bloedvaten door diabetes mellitus
 • Zenuwziekten,
  zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en beschadigingen bij de genitaliën, die tot erectiestoornissen kunnen leiden.

Nog een paar mogelijke oorzaken:

 • Operaties.
  Operatieve ingrepen rond het bekken (bijvoorbeeld aan de prostaat) kunnen de potentie negatief beïnvloeden.
 • Afwijkingen aan de penis
  Een erectie ontstaat door het zwellen van de penis. De zwelling drukt kleine vaten samen en verhindert daarmee dat het bloed uit de penis stroomt en de erectie verslapt. Bij sommige mannen is dit proces verstoord: het bloed wordt weliswaar (bij opwinding) snel in de penis gepompt, maar loopt er net zo snel weer uit. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende lichamelijke oorzaak.
 • Psychische problemen
  Vooral depressies kunnen de lust verminderen. Psychische problemen spelen vooral bij jongere mannen een rol.

Het type erectiestoornis geeft belangrijke aanwijzingen of de oorzaken geestelijk of lichamelijk zijn. Als bijvoorbeeld ’s nachts door een erectiestoornis geen geslachtsverkeer plaats kan vinden maar de volgende ochtend onwillekeurig erecties optreden, is een psychische oorzaak waarschijnlijk. Treedt er helemaal geen of een te slappe erectie op dan is de waarschijnlijkheid van een lichamelijke oorzaak groter.

Bij gezonde mannen komen gedurende de slaap erecties voor. Dit blijkt uit navraag bij partners en uit metingen met daarvoor ontwikkelde apparaten. Als dit het geval is, is de oorzaak van de erectiele disfunctie waarschijnlijk niet lichamelijk.

Een simpele methode om te controleren of onwillekeurig erecties voorkomen tijdens de slaap, is om postzegels – op een rijtje – om de penis te kleven. Is het rijtje de volgende morgen verbroken dan duidt dat op een nachtelijke erectie en daarmee waarschijnlijk op een psychische oorzaak.