Wat is er tegen erectiele disfunctie te doen?

Een op de twee mannen van boven de 60 en een op de twaalf van onder de 40 leidt aan potentiestoornissen. Met de leeftijd neemt ook het probleem toe. Het ‘goede nieuws’ is dat vrijwel iedereen geholpen kan worden zijn erectiestoornis onder controle te krijgen! Ongeveer 80% van deze mannen lukt dit door uitsluitend medicijnen te gebruiken. Maar niet elke man die af en toe erectieproblemen heeft hoeft zich grote zorgen te maken.

Vaak is het probleem simpelweg een uiting van (tijdelijke) stress of overbelasting. Als het in bed echter langer dan een halfjaar niet meer lukt, is het verstandig naar de oorzaak van de potentiestoornis te zoeken. Vaak is er na zo’n lange tijd ook al een behoorlijke faalangst, die de verminderde potentie verder kan verslechteren.

Wanneer een arts mentale oorzaken voor de potentiestoornis uitsluit worden vaak chemische medicijnen tegen erectieproblemen en ter verhoging van de potentie voorgeschreven, die de stoornis op korte termijn moeten bedwingen. De substantie Sildenafil (bekend als Viagra of Tadalifil/Cialis of Vardenafil/Levitra) veroorzaakt een ontspanning van bepaalde bloedvaten in de penis.

Dit resulteert in een sterke doorbloeding en daardoor het oprichten van de penis. Bijwerkingen als hoofdpijn, gehoorbeschadigingen of zelfs vaatziekten zijn echter nog niet precies onderzocht, zodat het principiƫle risico bij de inname van chemische medicijnen blijft bestaan.

Een alternatief voor chemische medicijnen zijn speciale aminozuurpreparaten. Eenvoudig verklaard zijn aminozuren de bouwstenen van eiwit; de basis van alle functies in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vooral de aminozuren L-arginine en L-ornithine positief op de potentie werken.